Да си пишеш домашните сутрин, е кофти, а вечер след училище искаме

...
 Да си пишеш домашните сутрин, е кофти, а вечер след училище искаме
Коментари Харесай

Едносменен режим на обучение - мисия (не)възможна

 Да  си пишеш домашните заран, е кофти, а вечер след учебно заведение желаеме единствено да си починем, обясняват децата, които в този момент се прибират по мрачно. Промяната от втора промяна в първия образователен период в първа промяна във втория обърква всяка клетка на тялото и е належащо време за акомодация, сходно на положението при промяната на стрелките при лятно или зимно часово време.

 Двусменната система е въведена у нас преди съвсем половин век, когато има взрив на раждаемостта и учебните заведения не могат да поемат випуските. Днес се раждат 2 пъти по-малко бебета. Така както местенето на стрелките към този момент се счита за отживялост, тъй като е въведено преди повече от век с концепцията да се пести сила от осветяване, по този начин и втората промяна през днешния ден се счита за неуместна от специалисти и родители.

 Европейската комисия към този момент взе решение Европейски Съюз да спре със промяната на часовото време. Българското Министерство на образованието и науката пък има упоритост да спре практиката да се учи на две смени. Не и от идната образователна година обаче, както в началото бяха най-смелите проекти. Както за всяка друга работа, и тук в основата на казуса стоят парите - трябват средства за преоборудването на здания и градежа на нови, с цел да се поберат всички деца.

 36, или 10% от учебните заведения в страната, в които в този момент занятията са на двусменен режим, ще минат на образование единствено заран още тази есен. Това желаят и болшинството от фамилиите, сподели публично разискване предходната година. Министерството към този момент се зае да регламентира преднамерено условие, че шефът на учебното заведение в съдействие с общината основава нужните условия за полудневната организация на образователния ден, т.е. до обяд.

  “Когато децата минават от втора в първа промяна, в първите 2 часа изобщо не знаят къде се намират. Първата промяна е изрично по-добра. Където има опция, би трябвало да се случи ”, уверен е Живко Жечев, който е и от двете страни на системата - и родител, и учител. Баща е на две дребни деца и преподавател по физическо образование в столичното 119-о приблизително учебно заведение “Акад. Михаил Арнаудов ”.

 Първокласникът му Михаил харесва времето, в което върви на учебно заведение. Като възпитаник от началния курс той има привилегията да е единствено в първа промяна, а следобяд е занималнята. Малките стартират в 8,20. Мишо избира да става в 7 ч, само че от време на време се постанова да го будят и по-рано, когато татко му е на работа и двамата би трябвало да тръгнат дружно към учебно заведение. Детето тренира баскетбол и джудо. Ходи и на национални танци, само че те са късно и след тях се усеща изтощен, та размишлява дали да не се откаже от тях.

 Да си пишеш домашните заран, е кофти, времето е лимитирано и нормално не стига, когато имаме 7 часа и аз се прибера след 19 часа, на мен ми остава единствено да си умря, да напиша 1-2 домашни и да си легна, твърди 5-класникът Калоян Манчев, който от 6 февруари е втора промяна. И той избира първата промяна, режимът съвпадал повече с този на възрастните. Аз персонално имам повече свободно време при първа промяна, безапелационен е Калоян. Срещите с приятелите оставял за петък. Момчето върви на фехтовка, само че скоро ще се запише на още един спорт. “Не отивам на уроци по език, само че у дома се старая да си практикувам британския. Помагат ми родителите ми, които са доста положителни и страхотни хора ”, споделя Калоян.

 След междусрочната почивка той ще стартира уроците в 13,30 часа и ще се прибира съгласно броя на часовете. Максимумът са 7 часа дневно, тогава ще свършва чак в 19,10 часа. Малко е потискащо да се прибираш по мрачно, признава момчето, което към този момент не посрещат родителите от учебно заведение, тъй като е пораснало. “Децата мъчно могат да провеждат времето си във втората промяна. Първата промяна има това преимущество, че след учебно заведение те разполагат с повече време, което да употребяват. Втората пък ги прави по-организирани ”, разяснява майката на Калоян Миглена Манчева.

 Самата Миглена като ученичка чакала с нетърпения втората промяна, тъй като предпочитала да си поспи повече. Синът ѝ си дава сметка, че в учебно заведение с толкоз доста възпитаници като 119-о скоро няма да има метод да се мине единствено на едносменен режим, само че към този момент е безапелационен, че не би го сменил с друго. Пък и счита, че когато ученикът се старае, промяната не е от най-голямо значение - нали без значение от това по какъв начин са проведени часовете им, бългчетата печелят десетки медали от разнообразни олимпиади! Самият Калоян и през грипната почивка върви на олимпиади, които не бяха анулирани поради заболеваемостта.

 Но въпреки всичко в цяла Европа се учи на една промяна. Според специалистите това е доста по-щадящо за детския организъм. Мерките и периодите за въвеждане на едносменния режим във всяко обитаемо място се разграничават съгласно демографската обстановка, материалната база на всички учебни заведения в тях и опциите за разширението ѝ. 66 учебни заведения са декларирали, че ще се наложи да дострояват, а в няколко проекта е посочено и че ще би трябвало да изградят с изключение на нови постройки и топла връзка към сегашните здания, да вдигнат физкултурни салони, спомагателни класни стаи, столови.

 Изцяло нови здания са нужни на 38 учебни заведения, демонстрира информация от Министерството на образованието и науката. В 134 ще съумеят да минат към уроци на една промяна единствено с усъвършенстване на план-приема. Други 141 се нуждаят първо от преустройства, ремонт и преоборудване въз основата.

Инфо: www.24chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР